


Recept för 4 portioner
Det här behöver du:
600 gram fläskfile
2 vitlöksklyftor
Marinaden:
2 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
1. Putsa fläskfilén.
2. Dela vitlöksklyftorna till små stavar, gör snitt i fläskfilén och tryck in vitlöksstavarna.
3. Gnid in fläskfilén med balsamvinäger och låt den ligga i ett par minuter.
4. Lägg den sedan i marinaden och låt den ligga i minst i 30 min. Jag lät den marinera i 6 timmar.
5. Sätt ugnen på 200°.
6. Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna.
7. Flytta över filén till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till 70° (det tar ca 15 minuter).
Potatisgratäng
Det här behöver du:
800 gram fast potatis
1 msk rapsolja
2 klyftor vitlök
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl ost, riven
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare.
3. Pressa vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en stor kastrull, utan att de tar färg. Häll på mjölk och grädde och låt koka upp.
4. Lägg i potatisen och koka tills gräddmjölken blivit tjock. Det blir den för att stärkelsen dras ur. Rör hela tiden så att det inte bränns vid.
5. Salta och peppra.
6. Häll allt i en smord, ugnssäker form. Strö över riven ost.
7. Gratinera i ca 40 minuter. Känn med en provsticka att gratängen är klar. Lägg eventuellt över folie mot slutet så att den inte bränns.